مراحل برقکاری ساختمان
صنعت ساختمانسازی که امروزه با پیشرفت تکنولوژیهای مختلف روز به روز در حال رشد و توسعه است از مراحل مختلفی تشکیل شده است که هر کدام از این مراحل میتوانند نقش ویژه و مکملی برای آماده شدن یک ساختمان داشته باشند. سیمکشی ساختمان یکی از مهمترین و اصلیترین مراحل ساخت و آمادهسازی یک ساختمان برای سکونت، کار یا هر هدف دیگری است. انجام دادن درست و اصولی سیمکشی به عنوان مهمترین اصل برای فراهم کردن نتایج دلخواه شناخته می شود.
شرکت فنی مهندسی پایش صنعت هوشمند چی چست ، به عنوان یک شرکت پیشگام در صنعت مهندسی تاسیسات برقی ، در حوزه های مختلف صنعت برق ساختمان ، مجتمع های تجاری ، اداری و مسکونی ، سیستم های هوشمندسازی و BMS فعالیت میکند. تجربیات و بخشی از پروژه های شرکت در این وبسایت گنجانده شده است.
برای انجام مراحل سیمکشی ساختمان به صورت اصولی باید کاملاً مطابق با آئیننامههای اجرایی و قوانین عمل کنید زیرا حفظ امنیت ساختمانها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ بنابراین باید این کار به گونهای صورت گیرد که زمینه به وجود آمدن هرگونه اتفاق و خطری مانند آتشسوزی کاهش یابد و سلامت افراد را تضمین کند.
سیم کشی ساختمان
به صورت کلی سیمکشی ساختمان به دو شیوه روکار و توکار انجام میشود که هر کدام از آنها نیز میتوانند شرایط و مراحل خاص خود را داشته باشند.
- سیمکشی روکار به نوعی از سیمکشی گفته میشود که سیمها از روی گچ دیوار و به صورت آزاد از داخل لولهها و داکت ها عبور داده میشوند و تمامی این سیمها قابل مشاهده هستند و در صورت بروز هرگونه آسیب و خسارتی به راحتی میتوان محل آن را پیدا کرد.
- اما سیمکشی توکار پیچیدگیهای بیشتری دارد و با توجه به موقعیت ساختمانها و یا مواردی مانند دکوراسیون و زیبایی، ارزش مالی و اهمیت امنیت در اماکن مختلف میتواند به سه شیوه انجام شود.
مراحل کلی سیمکشی ساختمان
به صورت کلی ابتدا تا انتهای سیمکشی یک ساختمان شامل چندین مرحله است که هر کدام مکمل دیگری است و تمامی مراحل باید به صورت دقیق انجام شوند. این مراحل شامل موارد زیر هستند:
نقشه
قبل از هر اقدامی برای سیمکشی لازم است که یک نقشه کلی از ساختمان مورد نظر در دسترس باشد که میتواند از طرف مهندس برق یا شخص برقکار ارائه شود. استفاده از نقشه میتواند در روند و سرعت سیمکشی تأثیر زیادی داشته باشد و رعایت تمام اصول و قواعد کار بر اساس تمام استانداردها در دستور کار قرار بگیرد.
اندازه و خط تراز
پس از آنکه نقشه کلی ساختمان کاملاً مشخص شد لازم است که برای کندهکاری جای کلیدها، پریزها، جعبه فیوز و جعبه تقسیمها با استفاده از خط تراز مشخص شود. بر اساس قواعد استاندارد سیمکشی باید فاصله کلیدها و پریزها از کف و سقف ساختمان اندازه گرفت شود و به وسیله شلنگ تراز یا لیزر محل دقیق آنها مشخص شود تا در سطحی کاملاً استاندارد نصب شوند.
کندهکاری
زمانی که نقشه کلی و طرح اصلی سیمکشی آماده شد و محل کلیدها، پریزها و تقسیمها توسط خط تراز مشخص شد لازم است که برای جاگذاری این قطعات عملیات کندهکاری شروع شود. در شیوههای سنتی عملیات کندهکاری با وسایلی مانند تیشه، چکش و قلم صورت میگرفت که سختی بیشتری داشت اما امروزه و با پیشرفت ابزارآلات صنعتی برای کندهکاری از دستگاههایی مانند شیارزن، بتن کن یا هیلتی استفاده میشود که در مدلها و اندازههای مختلف و با کارایی متنوع در دسترس هستند و در کمترین زمان ممکن میتوانند عملیات کندهکاری را انجام دهند.
قوطی گذاری
بعد از عملیات کندهکاری باید قوطیهای مخصوص کلید و پریز روی دیوار نصب شوند. بری این کار باید قوطیها را در مکانهای مخصوص با استفاده از گچ محکم کرد. تنظیم سطح قوطیها با سطح دیوار میتواند از اهمیت زیادی برخوردار باشد که باید به آن توجه شود.
لولهگذاری
لولههای برق برای حفاظت از سیمها در برابر انواع فشارها و عوامل بیرونی استفاده میشوند و در اصل هدایت دهنده سیمهای برق، تلفن و آنتن به نقاط مختلف ساختمان هستند. بعد از قوطی گذاری لازم است که لولههای برق نیز مطابق نقشه ساختمان در محل خود نصب و محکم شوند. با توجه به نوع سیمکشی و نوع نقشه، تعداد و روش لولهگذاری میتواند متفاوت باشد. امروزه تنوع بسیار بالایی در لولههای برق وجود دارد که متناسب با نوع ساختمان و استفاده از آن میتوان آنها را انتخاب کرد. لولههای گالوانیزه، لولههای فلزی، لولههای پلاستیکی و لولههای PVC رایجترین نوع لولههای برق هستند.
سیمکشی
مهمترین مرحله تأمین برق ساختمان سیمکشی است. در این مرحله سیمکشی کامل واحدهای ساختمانی انجام میشود و سیم برق، تلفن و آنتن و تمام سیمهای دیگر بر اساس نقشه از لولهها عبور داده میشوند. برای عبور سیمها از لولهها نیز از وسیله مخصوصی به نام فنر سیمکشی استفاده میشود که هم جنس فلزی و هم جنس پلاستیکی آن در بازار موجود است.
نصبیات
آخرین مرحله از کار سیمکشی ساختمان، تقسیم نهایی سیمها و ارتباط دادن آنها به کلیدها، پریزها و قوطیهای مربوطه است. سیم بندی مرحله بسیار مهمی است زیرا حتی در صورت ارتکاب اشتباهات کوچک هم میتوان شاهد اتفاقات ناخوشایند و اتصالیها در کل سیستم بود.